LTB himayesi ve Arkhe organizasyonunda düzenlenen “Tuncer Bağışkan Kültür, Tarih ve Bellek Günleri” tamamlandı

Image

LTB himayesi ve Arkhe organizasyonunda düzenlenen “Tuncer Bağışkan Kültür, Tarih ve Bellek Günleri” tamamlandı

06/03/2024

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) himayesinde ve Arkhe organizasyonunda yakın zamanda kaybettiğimiz arkeolog ve araştırmacı Tuncer Bağışkan’ın hatırasını yaşatmak için adına ithaf edilen Tarih, Kültür ve Bellek Günleri’nin birincisi tamamlandı.

Arabahmet Kültür Evi’nde düzenlenen sempozyumda, güncel akademik ve bağımsız araştırmalar ile çalışmalar eleştirel bir perspektifle bir araya getirilip ortak bir tartışma zemininde tartışıldı.

 

Sempozyumun ilk gününde LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve aile adına kızı Özlem Arhun’un konuşmaları sonrasında Zekai Altan, Gaston Neocleous ve Selma Bolayır’ın katılımıyla Tuncer Bağışkan üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi.


Sempozyumun ilk gününde sırasıyla KKTC Milli Arşivler ve Araştırma Dairesi Müdürü Ejdan Sadrazam “Toplumsal Bellek ve Bilgi Merkezleri” ve Rita Severis “Creating CVAR”, Mağusa Kent Müzesi Derneği Başkanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı, “Kültürel Miras Olarak Kent Belleği ve Müzeleşmesi” ve İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay “Kültürel Miras Teknik Komitesi Tarihi Eserler Alanındaki İş Birliği Süreci” başlıklı konuşmalarını yaptılar.

 

İkinci gün seansında CVAR’dan Holly Kunst ve Phivos Poullos’ın atölye yürütücülüğünü yaptığı ingilizce olarak “On Archiving”, İlkyaz Portakalcıoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Fotoğrafın Peşinde” atölyeleri yapıldı. Yine aynı gün Sosyolog Belkıs Ayhan Tarhan’ın moderatörliğinde “Kültürel Çalışmalar Penceresinden” adlı oturumu gerçekleştirildi. Oturumda Sosyolog Belkıs Ayhan Tarhan’ın “Kültür, Tarih, Bellek: Kavramsal Notlar”, Tarihçi Meltem Onurkan Samani’nin “Kıbrıs'ta Tarihçi Olmak ve Tarih Eğitimi”, Akademisyen ve Belgesel Yönetmeni Ersan Ocak’ın “Belge, Bellek, Belgesel” ile Etnograf Melek Kaptanoğlu’nun “Kıbrıs'ta Barış Aktivizminde Sembolizm: Sosyal Antropolojik Bir Analiz” başlıklarında konuşmalar yapıldı.

 

LTB himayesi ve Arkhe organizasyonunda geleneksel hale gelecek “Tuncer Bağışkan Kültür, Tarih ve Bellek Günleri” önümüzdeki yıl yine Mart ayında yapılacak.