Sıkça Sorulan Sorular

Belediye İzin ve Yetkileri

HAYIR, bu konuda tek yetkili Çevre Koruma Dairesi’dir.

HAYIR, tek yetkili izin makamı Çevre Koruma Dairesi’dir.

2023 yılında değişen belediyeler yasası ile birlikte sokak aydınlatmalarının bakım ve onarımı yeniden belediyelere devredilmiştir. Belediyeler, bakım ve onarım çalışmalarında KIBTEK ve Karayolları Dairesi ile iş birliği yapmaktadır.

HAYIR. Orman ağaçlarının (Ör: çam, servi, okalüptüs vb.) budanması ve kesilmesi için Orman Dairesi’nden izin alınır. Zirai ağaçların (Ör: narenciye, zeytin vb.) budanması ve kesilmesi için ise Ziraat Dairesi’nden izin alınmalıdır.

Elektrik tellerine değen ağaçlara belediye tek başına müdahale etme yetkisine sahip değildir. Budama işleminin yapılabilmesi için KIB-TEK tarafından bölgedeki elektrik akımının kesilmesi şarttır.

Pazar günü çalışma izinleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmektedir.

Belediye’ye ait kamusal alanlarda gerçekleştirilecek etkinlik ve organizasyonlar, beton dökümü ve inşaat faaliyetlerinde (iskolaşa kurma vb..) yol kapamak için Belediye’den izin alınır.

Hafta sonu çalışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin alınmadan yapılıyorsa, Belediye Zabıtası tarafından müdahale edilebilir. Aynı şekilde gece çevreyi rahatsız edecek şekilde yapılan çalışmalara da Zabıta tarafından müdahale edilebilir.

HAYIR. Telefon direği ve kapaklarındaki kırıklık ve tamir isteyen durumlardan Telekominikasyon Dairesi sorumludur.

Elektrik direkleri ve direklerdeki kapak kırıklarından KIB-TEK sorumludur.

Solar panel kurulumu için ilk başvuru Ekonomi Bakanlığı’na yapılır. KIB-TEK tarafından yapılacak değerlendirme sonrası sadece panellerin konulacağı alana ve sayısına ilişkin belediyeye proje sunulur.

Kanalizasyon

Kuyu taşması ve tıkanıklık sorunları için mesai saatlerinde 608 52 21 numaralı telefondan Kanalizasyon Şubesi’ne, mesai saatleri sonra Alo 185 Çözüm hattına 24 saat ulaşılabilir.

Su Sayacı

Su ile ilgili tüm talep ve şikayetler için mesai saatlerinde 608 5221 numaralı telefonlardan Su ve Altyapı Şubesi’ne, mesai saatleri sonra Alo 185 Çözüm hattına 24 saat ulaşılabilir.

İlaçlama

Sivrisinek, hamam böceği, fare ilaçlaması için mesai saatlerinde 608 5221 numaralı telefondan Çevre Sağlığı ve İlaçlama Birimine, mesai saatleri sonra Alo 185 Çözüm hattına 24 saat ulaşılabilir ve ayrıca https://www.lefkosabelediyesi.org/online/talep-et/ilaclama linkinden linki ile LTB Online Mobil uygulamasında "Talepler" bölümünden yapılabilir.

İş Yeri İzinleri

Denetime tabi işyerlerinde çalışan kişilerin belediyemizden sağlık karnesi çıkarmaları ve bu karneleri 6 ayda bir yenilemeleri gerekmektedir. Sağlık karnesi ücreti başvuru esnasında ödenir.

Gerekli Evraklar: 1 adet vesikalık fotoğraf ve Kimlik kartı (KKTC vatandaşları için) veya pasaport (TC ve diğer uyruklar için). Pasaport ile yapılacak başvurularda, pasaportta geçerli çalışma izni mühürü bulunmalıdır.

LTB Halk ve Çevre Sağlığı Şubesi’nden işlemler yapılabilir.

İşlemlerin yapılabilmesi için mevcut sağlık karnesi ile KKTC vatandaşları için kimlik kartı, TC ve diğer ülke vatandaşları için pasaportların şubeye getirilmesi gerekmektedir.

Sağlık karnesi işlemi için alınan harç miktarı 50 TL’dir.

Meslek izni alınması için İş Yeri İzin Başvuru Formu (https://dev.lefkosabelediyesi.org/online/basvurular/is-yeri-yenileme-formu) doldurularak başvuru yapılır.


Temizlik

Pazartesi

Marmara, Taşkınköy, Göçmenköy

Salı

Ortaköy, Metehan, Kumsal, Köşklüçiftlik

Çarşamba

Suriçi, Çağlayan, Kızılay, Yenişehir

Perşembe

Küçük Kaymaklı

Cuma

Hamitköy, Haspolat

Küçük Çöp Bidonu (120 Litre) - 46 Euro

Orta Çöp Bidonu (240 Litre) - 61 Euro

Büyük Çöp Bidonu (770 Litre) - 313 Euro

Emlak

  • Kimlik kartı fotokopisi ve Taşınmaz mala ait koçan fotokopisi
  • Tereke ile ilgili işlemlerde; Tereke İdare Memurunu gösteren belge
  • Mal sahibinin vekili ise noter veya avukatdan alınan vekaletname
  • LTB Emlak Şubesi’nden temin edilecek Beyan Formu

Defin İşlemleri

Mezarlık ve Defin işlemleri için mesai saatlerinde 608 53 05, mesai saatleri sonrasında 0548 834 0582 numaralı telefondan birim sorumlusu Münür AVŞAROĞLU’na ulaşılabilir.

Yer ayırma işlemlerinde herhangi bir defin sonrası eşlerden birinin vefat etmesi halinde diğer eş talep ederse 1 yer, 18 yaşına kadar olan bekar çocuğun vefatı durumda anne ve babanın talep etmeleri halinde solunda ve sağında 1’er yer ayırma yapılmaktadır.

Cenaze Yıkama ve Hazırlık Ücreti - 3.500 TL

Otopsili Hazırlık - 4.000 TL

Defin Ücreti - 7.500 TL

Covid-19 defin - 4.000 TL

Şehir İçin Nakliye - 1.000 TL

Şehir Dışı Nakliye - 1.500 TL

Yurt Dışı Gönderim - 2.500 TL

Güney Kıbrıs (Lefkoşa İçi) - 3.000 TL

Güney Kıbrıs (Lefkoşa Dışı) - 4.000 TL

Yer ayırtma - 1 Asgari Ücret

Mezar Yapım İzni - 1.000 TL

Halk ve Çevre Sağlığı

Halk ve çevre sağlığını olumsuz etkileyebilecek kümes ve benzeri konulara ilişkin taleplerinizi mesai saatlerinde 608 5221 numaralı telefondan Çevre Sağlığı ve İlaçlama Birimi'mimize, mesai saatleri sonra Alo 185 Çözüm Hattımıza 24 saat ulaşılabilir.

İşletmeler, Vergi Dairesi’ne sunulan ve imha edilecek ürünlerle ilgili bilgileri içeren listeleri ön yazısı ile birlikte 3 kopya olarak LTB Halk ve Çevre Sağlığı Şubesi'ne sunar ve imza işlemi için randevu alır.

0-1000 kg arası - 400 TL

1001-5000 kg arası - 600 TL

5001 kg ve üzeri - 800 TL

Sevimli Dostlarımız

Köpeğinizin veteriner hekim tarafından çiplenmesinin ardından verilen pembe nüsha veya Veteriner Dairesi’nin kimlik kartı ile birlikte LTB Halk ve Çevre Sağlığı Şubesi’nden ruhsat çıkarabilirsiniz.

Erkek köpeklerin ruhsat harcı 12 TL, dişi köpeklerin ruhsat harcı 35 TL’dir, kısır dişi köpekler için ise 12 TL'dir.

0533 833 0582 numaralı telefondan Emre Batunlu'ya ulaşılabilir.

Aşılama

Barınaktaki dostlarımızın yılda en az bir kez periyodik olarak hastalıklardan korunması amacıyla aşıları uzman veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır.


Kısırlaştırma

Veteriner Dairesi ve LTB iş birliğiyle barınaktaki dostlarımızın kısırlaştırma işlemi uzman veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır.


Koruma ve Barınma

Dostlarımızın barınağa gelişiyle birlikte boyutu, cinsiyeti, yaşı ve karakter özellikleri değerlendirilerek, birbirlerine zarar vermeyecek şekilde korunma altına alınarak huzurlu, güvenli ve mutlu olması sağlanmaktadır.

Kadın Sığınma Evi

Sığınma Evine, 0542 876 3030 veya 0533 855 3030 numaralı telefonlardan 7/24 ulaşılabilir.

0542 876 3030 veya 0533 855 3030 numaralı telefonlardan Sığınma Evi’ni arayabilir, ALO 155 polisten acil yardım isteyebilir veya ALO 183 sosyal hizmetler destek hattını arayabilirsiniz.

LTB Kadın Sığınma Evi, sadece Lefkoşa sınırlarında değil ülke genelinde şiddet mağduru olan tüm kadın ve çocuklara mı hizmet vermektedir.

Uzaklaştırma/Koruma, Hukuki destek, Eğitim-İş Bulma Desteği, Danışmalık, Psikolojik destek,

El Ele Kreşi

2-4 yaş arası çocuklar içi başvurulabilir.

Tek ebeveynli çocuklar, ciddi sağlık problemi olan aile ferdinin olması, gelir seviyesinin asgari ücretin üstünde olmaması, her iki ebeveynin (eğer varsa) çalışıyor olması değerlendirme aşamasında dikkate alınan konulardır. İhtiyaç durumunda ev ziyareti de yapılmaktadır.

Hafta içi 07.30-17.15

0539 1170582 numaralı telefonda Kreşe ulaşılabilir.

Kreşte çocukların bakımı ve eğitimi sağlanması ile birlikte kahvaltı, öğle yemeği ve 2 ara öğün verilmektedir.

Paylaşım Mutfağı

Haftalık menüler gönüllü beslenme uzmanları ile diyetisyenlerin yönlendirme ve görüşleri ile hazırlanıyor. Mevlit yapamayan yurttaşlarımız için oluşturulan tüm ana yemek menülerimiz de yine beslenme uzmanları ve diyetisyenlerden alınan görüşlere göre hazırlanmıştır.

Evet, ulaşım imkanı olmayan bireylerin evlerine haftanın 5 günü yemek dağıtımı yapılıyor.



Hayır, Paylaşım Mutfağı kimlik temelli hizmet vermemektedir. Bu nedenle kimlik kartı/vatandaşlık bazlı değil, ihtiyaç kriterlerine göre karar verilmektedir.


Paylaşım Mutfağı’na yapılan başvuru sonrası ilk olarak, Sosyal Hizmetler Dairesi’nden yoksulluk sınırı altında olunduğuna dair bilgi alınmaktadır. Bununla birlikte, Paylaşım Mutfağı ekibi yerinde gözlem de yapmaktadır.

Kimlik temelli hizmet verilmediği için, Paylaşım Mutfağı ekibi, gerekli gördüğü durumlarda, belgeye ihtiyaç olmadan yerinde gözlem ve tespitleri ile karar vermektedir.

Mutfaktan yararlanmaya başlayan kişilere ekiplerimiz belli aralıklarla yerinde gözlemlerini sürdürmektedirler. Ayrıca Sosyal Hizmetler Dairesi’nden ara ara işe başlayıp başlamadıklarına dair bilgiler alınmaktadır.

https://www.paylasimmutfagi.com/menu linkinden yemek seçimi ve online ödeme yapılabilir veya 0533 8770582 numaralı telefodan mutfağa ulaşılabilir.

Evet, mutfağa kurban bağışında bulunabilirsiniz. Kurbanınız kasabınızdan ekiplerimiz tarafından alınmaktadır.